Mitä on ratsastusterapia?

Ratsastusterapia ja hevosavusteinen psykoterapia ovat terveydenhuollon ammattilaisen hevosen avustuksella toteuttamaa turvallista, ohjattua ja tavoitteellista kuntoutusta. Psykologin ja psykoterapeutin toteuttamassa ratsastus- tai psykoterapiassa työskennellään kognitiivisen käyttäytymisterapian tutkittujen ja vaikuttavien hoitomenetelmien avulla hevosen kanssa talli- ja luontoympäristössä. Terapiahevonen on tehtäväänsä valittu ja koulutettu. Eläimen hyvinvoinnista ja työmotivaatiosta huolehtiminen on oleellinen osa työtämme.

Ratsastusterapia ja hevosavusteinen psykoterapia ovat erityisen tehokkaita hoitomuotoja silloin, kun pelkät sanat eivät riitä psykoterapian toteuttamiseen. Hevosen kanssa harjoittelemme käytännönläheisesti ja kokemuksellisesti tunnetaitoja, itseymmärrystä, vuorovaikutustaitoja, toiminnanohjausta ja suhteessa olemista.

Ratsastusterapian ja hevosavusteisen psykoterapian avulla voidaan tutkitusti kuntouttaa ja auttaa monenlaisista psykiatrisista ongelmista kärsiviä asiakkaita. Erityisesti siitä hyötyvät neuropsykiatriset asiakkaat sekä asiakkaat, joilla syystä tai toisesta on ongelmia sanallisessa itseilmaisussa tai vuorovaikutuksessa. Kuntoutusmuodolla on perinteikäs ja virallinen asema suomalaisessa psykiatrisessa kuntoutuksessa. Ratsastusterapia ja hevosavusteinen psykoterapia ovat osa autismikirjon suomalaista Käypä hoito-suositusta.

Usein kysyttyä ratsastusterapiasta ja hevosavusteisesta terapiasta

Mitä on ratsastusterapia?

Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa kuntoutusta. Terapeutin koulutustausta ja asiakkaan tavoitteet määrittävät terapian tavoitteita. Psykiatrisesti ja psykoterapeuttisesti toteutetussa ratsastusterapiassa korostuvat asiakkaan käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyyn liittyvät tavoitteet, joita toteutetaan yhteistyössä kuntoutujan, lähettävän tahon (esimerkiksi hyvinvointialue tai vakuutusyhtiö) ja ammattilaisen kanssa. Ratsastusterapiassa tärkeintä on hevosen selässä tehty harjoittelu, mutta siinä hyödynnetään monipuolisesti myös hevosen hoitotoimia ja koko talliympäristöä.

Mitä on hevosavusteinen psykoterapia?

Hevosavusteissa psykoterapiassa korostuvat asiakkaan psykoterapeuttisen kuntoutuksen tavoitteet, joita voivat olla vaikkapa tunnesäätelyn, minäkuvan, arjen hallinnan, vuorovaikutustaitojen vahvistaminen. Työskentelyssä apuna on hevonen, jonka kanssa tehtävä terapeuttinen harjoittelu lisää tietoisuutta esimerkiksi omista tunteista ja auttaa muuttamaan omia toimintatapoja.

Millaista harjoittelu on?

Yhdistämme harjoittelussa asiakkaan tavoitteiden ja taitotason mukaan keskusteluterapeuttisia menetelmiä ja hevosen kanssa sekä talliympäristössä tapahtuvaa harjoittelua kuten hoitotoimia ja ratsastusta. Terapeuttiset harjoitteet voivat olla vaikkapa oman vireystilan säätelyä, kuten hengityksen ja lihasrentoutuksen harjoittelua, oman tunne-elämän, toimivan tunneilmaisun ja vuorovaikutuksen harjoittelua eläimen kanssa erilaisissa tilanteissa. Hyödynnämme paljon luontoympäristöä ja harjoittelu tapahtuu usein ulkona maastossa ratsastaen.

Mihin voin saada apua?

Pystymme tehokkaasti kuntouttamaan esimerkiksi toiminnanohjauksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen taitoja sekä harjoittelemaan tunteiden ja vireystilan säätelyä. Usein asiakas saa myös kotitehtäviä, jotka tehostavat harjoittelun siirtymistä osaksi omaa arkea. Teemme yhteistyötä verkostojen kuten koulun, työyhteisöjen tai lastensuojelun kanssa. Kuntoutujalla on hyvin tavallisesti jokin psykiatrinen diagnoosi, mutta tarkastelemme tilannettasi aina yksilöllisenä kokonaisuutena.

Tarvitaanko aiempaa hevoskokemusta?

Aiempaa hevos- tai ratsastuskokemusta ei tarvita. Harjoittelu sovitetaan yhteen asiakkaan taitotason ja hevoskokemuksen mukaan. Enemmän ratsastusta harrastaneet voivat harjoitella vaativampia ratsastuksellisia tehtäviä, mutta terapiassa ei ole kyse varsinaisesta ratsastus- tai hevosmiestaitojen kartuttamisesta, vaikka ne saattavat myös edistyä.

Missä toiminta tapahtuu?

Toiminta tapahtuu valvovan viranomaisen tarkastamissa ja hyväksymissä tallitiloissa, joissa on myös asianmukaiset tauko- ja wc-tilat. Liikumme paljon ulkona ja terapiaan tulee varustautua säänmukaisin ulkoilu- ja tarvittaessa esimerkiksi sadevarustein. Erittäin huonon sään sattuessa tai asiakkaan voinnin vaatiessa toimimme sisätiloissa. Terapiassa huomioidaan aina ensisijaisesti turvallisuus myös säätilojen osalta.

Minkä ikäiset voivat osallistua terapiaan ja vaatiiko sen yleiskuntoa?

Ratsastus- ja psykoterapiaan voivat osallistua kaikenikäiset. Työn painopiste on lapsissa ja nuorissa, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Liikunnallisessa toimintakyvyssä voi olla lieviä rajoitteita ja ne huomioidaan osana terapiaa, mutta vaikeammista liikuntakyvyn haasteista ohjaan fysioterapeuttitaustaisten ratsastusterapeuttikollegoiden vastaanotolle. Mahdolliset fyysisen toimintakyvyn rajoitteet arvioidaan aina huolellisesti ennen terapian aloittamista.

Miten pukeudun ja valmistaudun käynnille?

Ota ensimmäiselle käynnille mukaan henkilöllisyystodistus ja terapeutin kanssa puhelimessa sovitut tarpeelliset dokumentit. Pukeudu sään mukaisiin vaatteisiin, talvella lämmin toppavaatetus, sateisena aikana asianmukainen sadevarustus. Sopivat jalkineet ovat korolliset kumisaappaat tai tukevat, korolliset vaelluskengät. Halutessasi voit pukeutua ratsastusvarusteisiin, mutta se ei ole välttämätöntä. Vältä liehuvia ja liian löysiä vaatteita ja koruja. Sido pitkät hiukset kiinni.

Miten turvallisuus on huomioitu?

Hevonen on luonnossa suurikokoinen saaliseläin, joka saattaa odottamattomissa tilanteissa ilmentää pakokäyttäytymistä. Terapiassa toimiva eläin ja terapeutti on koulutettu toimimaan näissäkin tilanteissa turvallisesti ja ennakoitavasti. Esimerkiksi selästä suistuminen on terapiassa erittäin harvinaista. Koulutus on avainsana turvallisuuteen, mutta kaikkia eläinten kanssa sattuvia tilanteita emme voi täysin ennakoida ja ehkäistä. Tätä varten huolehdimme ratsastajan ja ympäristön turvallisuudesta ja jokainen kävijä on potilasvakuutettu. Meillä on myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset sekä ajanmukaisesti päivitetty ensiaputaito.

Ratsastaja käyttää aina ratsastaessaan EU:n turvallisuusstandardien mukaista kypärää, joka on saatavissa tallilta. Omia varusteita voi käyttää sopimuksen mukaan niiden vastatessa turvallisuusvaatimuksia. Tarvittaessa käytämme myös muita turvavarusteita kuten turvaliivejä. Ratsastajalla tulee olla asianmukaiset jalkineet, esimerkiksi korolliset kumisaappaat. Lenkkareissa, kesäkengissä, korkokengissä tai tennareissa ei ole turvallista tulla tallille. Tarkastamme hevosen varusteet ja niiden turvallisuuden säännöllisesti. Talliympäristöä huolletaan määräysten mukaisesti ja toiminta sovitetaan sään ja pukeutumisen mukaiseksi.

Potilasturvallisuus on huomioitu asianmukaisesti niin tilojen suunnittelun kuin asiakirjojen käsittelyn ja säilytyksen osalta.

Miten ratsastusterapiaan tai hevosavusteiseen psykoterapiaan voi hakeutua?

Voit hakeutua palveluidemme piiriin hoidostasi ja kuntoutuksestasi vastaavan tahon, esimerkiksi psykiatrian poliklinikan tai lastensuojelun ostopalveluasiakkaana, vakuutusyhtiön tai työterveyshuollon asiakkaana. Myös itsemaksavat asiakkaat ovat tervetulleita. KELA:n kanssa teemme tarvittaessa ja kriteereiden täyttyessä eläinavusteista psykoterapiaa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen erillissopimuksin ennen seuraavaa kilpailutuskautta. KELA:n opiskelua ja työkykyä kuntouttavaa psykoterapiaa teen sopimuksen mukaisesti. Tällä hetkellä eläinavusteisuutta ei voida toteuttaa KELA:n opiskelua ja työkykyä kuntouttavan psykoterapian kautta.

Mikä on terapian ajallinen kesto?

Terapeuttinen työskentely on tyypillisesti pitkäkestoista, noin 2-3 vuotta. Lyhytpsykoterapeuttiset jaksot ovat mahdollisia, jos asiakkaan tavoitteet sallivat tällaisen työskentelyn.

Kuinka pitkä on terapiakäynti?

Yksi terapiakäynti on tavallisesti joko 60 minuutin tai 90 minuutin kestoinen sopimuksen mukaan.

Mitä terapia maksaa?

Tiedustele tarkemmin terapian hintoja anna-kaisa.pitkanen@equusmind.fi